Na és pörög az ingatlanpiac?

 CIKKhead.jpg

Rokonoktól, barátoktól, rég nem látott ismerősöktől szinte az elsők között hangzik el ez a kérdés, amióta ingatlanközvetítéssel foglalkozom. De kinek mit jelent az ingatlanpiac? És mi számít “pörgésnek”? Akinek nincs jelen pillanatban eladó lakása, az maximum a szomszédoktól, ismerősöktől hall ezt-azt, mi mennyiért ment el, mennyiért hirdetik stb… sajnos legtöbbször valótlan információkat. Ezt testközelből tapasztaltam, amikor a szomszédunk eladta a lakását. Búcsúzáskor elárulta, hogy 25 millió forintért kelt el az ingatlan, ám amikor bemutatkozott az új szomszéd, akkor kiderült, hogy ő 24-ért vásárolta. Akkor most mi az igazság??Ezt csak az tudja, aki látta az eredeti adásvételi szerződést, és az abban meghatározott összeget. A ferdítésnek az is lehet az oka, hogy az Eladó nem szeretne túl alacsonyat mondani, attól tartva, nehogy más azt gondolja, hogy áron alul adta el, illetve ő 25-ért hirdette és arra érkezett a 24-es ajánlat, amit végül elfogadott.

 

Az interneten mindenről van adat, csak jó helyen kell keresni!

 

A szomszédokon kívül számtalan médiumból lehet tájékozódni az átlagos négyzetméterárakról, mennyi a havonta eladott lakások száma a környéken, illetve ezer más információról is. Csak néhány példa: portfolio.hu, KSH adatai, hvg.hu stb…Grafikonok, táblázatok, prezentációk és számos adat fellelhető a világhálón. Nyilván jó ezekkel tisztában lenni, de ha valaki a saját lakását szeretné kitenni a piacra, akkor nagyon nem mindegy, miként teszi ezt.

 

gondolkodik

 

Egy átlagos ember életében csak pár adásvételin vesz részt.

 

Az ingatlanpiac a legtöbbeknek egy megfoghatatlan fogalom, ami köszönhető annak is, hogy egy ember élete során átlagosan 2x, vagy 3x lesz a piac aktív résztvevője. Ha most nem számoljuk azokat, akik ingatlanbefektetéssel foglalkoznak és évente több lakást adnak-vesznek, akkor az élet nem az ügyvédnél eltöltött órákról szól szerződéseket unalomig aláírva. Jó esetben a 20-as éveiben járó “gyereknek” tud vásárolni a család egy kisebb lakást, illetve amikor jön a trónörökös, akkor egy nagyobbra cserélik a már meglévő eladásából (plusz némi kiegészítővel). Persze minden élethelyzet más, de saját tapasztalat, hogy a Tulajdonosok nagy része hosszú távra tervez.

 

Mi a helyzet az Eladókkal?

 

Ha az Eladók szemszögéből nézzük, akkor van, aki 3-4 hónapja hirdeti, van, aki 3 nap alatt eladja, van aki beragad egy kizárólagos szerződésben fél évre, és van aki több ingatlanost bíz meg a “győzzön a jobbik!” elv alapján. Itt vajon kinek pörög a piac?

Tulajdonos és tulajdonos között is van különbség, hiszen az eltelt időt mindenki máshogy ítéli meg. Van, aki fél év után is azt mondja, hogy ráér nem sürgős, és az ismerőseinek panaszkodik, hogy nem is lehet könnyen eladni, de olyan is akad, aki napi szinten telefonál, hogy mi a helyzet, mit lehetne csinálni, hogy jöjjön már a vevő. Egy profi szakértő már az elején valós információkat tud adni az eladás körülményeiről, illetve a reális eladási árról, amely belátható időn belül megvalósulhat.

 

“Vevőként többször lecsúsztam már lakásról… Miért?”

 

Nem minden esetben marketing duma, hogy jön a következő. Egy jó áron lévő lakásra nagy az érdeklődés és hamar megtalálja a gazdáját (főleg, ha jó szakértő intézi a lezárást).

Ők azok, akik valóban tapasztalhatják a pörgést, hiszen folyamatosan jönnek ki az újabb eladó lakások hirdetései, illetve a már megtekintett ingatlanok egyik pillanatról a másikról elkelnek. Érdemes felkészülten érkezni a lakás megtekintésére, hiszen ha tetszik, akkor ajánlott minél hamarabb megtenni a szükséges lépéseket.

 

sor

 

Jó tanácsok, hogy ne késd le álmaid lakását!

 

  • Nézd meg alaposan a hirdetést, ha kérdésed van tedd fel a hirdetőnek mielőtt kimennél, ne fáradj, ha kizáró ok derül ki már az elején!
  • Megtekintés előtt nézd meg a környéket, ha nem ismered!
  • Ha szükséges, akkor írj egy listát mindenről, amit tudni szeretnél! Vidd magaddal az összes segítséget már az első alkalommal (anya, apa, testvér, építész stb), mert lehet, hogy legközelebb már nem lesz mit megmutass!
  • Vigyél magaddal pénzt, vagy készülj úgy, hogy hamar tudj mozgósítani! Az adásvételire mindenképpen kell a 10% foglaló, de az ajánlatot már kevesebb összeggel is meg tudod tenni!
  • Ne keresd a hibátlan lakást! Tökéletes lakás sajnos nincs, mert mindenbe bele lehet kötni, de ha több lakást láttál (kb 5-6-ot), és van összehasonlítás, akkor válaszd amelyikkel a legkevesebb “gond” van. 

Ahány ingatlanos, annyi szokás.


Vagyis inkább, ahány értékesítő, annyi féle aktivitás. Nagyobb irodáknál több megbízás van, de a nagy számok törvénye nem feltétlenül jelenti, hogy valóban aktívan foglalkoznak vele, hiszen sokkal kevesebb idő és energia jut egy-egy projektre. A tapasztalatom az, hogy irodától és a sikerdíj mértékétől függetlenül kell dönteni, hogy kit választ az Eladó. Sokkal fontosabb, hogy meglegyen az együttműködés minden téren. Lehet nagy irodánál kókler dolgozó és kis irodánál profi értékesítő, de ugyanez előfordulhat fordítva is. A személy és az ő hivatástudata (ha egyáltalán van neki) számít a leginkább.

Jók közé tartozik az az üzletkötő, aki havonta legalább egy eladást összehozni átlagosan, hiszen akkor kiszámítható és stabil jövedelme van az egyébként “ingoványos” terepen. Érdemes figyelni, hogy a szerencsevadászokat elkerüljük, mert ők hozzáadott értéket nem teremtenek, csak feltöltik a hirdetést és várják a csodát. Ha legközelebb találkozol egy ingatlanossal, akkor jusson eszedbe, hogy mennyire összetett ez a kérdés, és ne csodálkozz, ha egyszerűen azt a választ kapod, hogy: “Pörög”. Ha zökkenőmentes és profi ügymenetet szeretnél, keress bennünket bizalommal!

 


Nincs rossz kérdés - nincs kis vagy nagy kérdés. Bármi felmerül hívj bátran!
Báthori János

Vegye fel velünk a kapcsolatot

KING BWS Ingatlan Kft.
Kis Gergely 
Ügyvezető

Cím: 1063 Budapest, Szinyei Merse Pál utca 25. 5/17.
Telefon: +36 70 672 3233
E-mail: kis.gergely@kingingatlan.hu

Térkép